Neden Hacettepe İktisat Bölümünü Tercih Etmeliyim?
Bölüm Tanıtım Günleri
Tarihçemiz: 57 Yaşında Genç Bir İktisat Bölümü !
Seni Bekliyoruz!
Hacettepe Üniversitesi Tanıtım Günleri bu yıl 20-26 Temmuz tarihleri arasında Beytepe Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecektir. Hayatın bütün renkleri burada... Peki ya sen?
Kampüsün Enleri: En İyi İktisat Kulübü Birincilik Ödülü
Kampüsün Enleri: En İyi Finans Etkinliği Birincilik Ödülü
2023-24 Mezuniyet Töreni
Konferans Çağrısı
Bölüm Tanıtımı

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, Türkiye'nin önde gelen iktisat bölümlerinden biridir. Bölüm, ekonomik teori ve uygulamalarında derinlemesine bilgi sahibi olmayı amaçlayan öğrencilere kaliteli bir eğitim sunar. 1967 yılında kurulan bölüm, Hacettepe Üniversitesi'nin Beytepe Kampüsü'nde yer almaktadır. Hacettepe Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından Kurumsal Akreditasyon almış bir araştırma üniversitesidir; bu da sunduğu eğitimin kalitesini ve standartlarını göstermektedir.

Eğitim Programı

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim vermektedir. Lisans programı, öğrencilere ekonomi biliminin temel kavramlarını, teorilerini ve uygulamalarını öğretmeyi hedefler. Programda, hem iktisat biliminin temellerini şekillendiren mikroiktisat, makroiktisat, istatistik, ekonometri, matematiksel iktisat gibi teorik hem de teoriyi ampirik araştırmalarla buluşturan uygulamalı mikroekonomik modeller, iktisatçılar için makine öğrenmesi, hesaplanabilir genel denge modelleri gibi pratik dersler yaygındır. Teorik ve ampirik bilginin bir kesişim noktası olarak maliye politikası ve para politikası gibi iktisat politikası derslerine de programda yer verilmektedir. Ayrıca, sosyal bilimlerin diğer disiplinleriyle temas kuran dersler de programda yer almaktadır. Örneğin, "Bir İnsan Bilimi Olarak İktisat", "İktisadi Tarih", "İktisat ve Edebiyat", "Toplumsal Cinsiyet ve İktisat", "İktisatta Yöntem" gibi dersler öğrencilere geniş bir perspektif sunar. Türkiye’nin ve dünyanın güncel toplumsal yaşamına iktisadi perspektiften ışık tutan "Göç Ekonomisi", "Sürdürülebilirlik İktisadı" dersleri de programda yer almaktadır.

Öğrencilere iktisadın farklı alanlarında çok sayıda seçmeli ders alma olanağının sunulması ve ders programlarının sürekli güncellenmesi öğrencilerin akademik başarısına katkı sağlamaktadır.

Yan Dal

Öğrencilerimiz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan bölümlerde ve diğer fakülte ve bölümlerde yan dal yapma olanağına sahiptir.

Yan dal/çift ana dal yapılabilecek bölümlerin listesi için aşağıdaki bağlantıdan bilgi alabilirsiniz:

https://oidb.hacettepe.edu.tr/tr/menu/capyandal-21

Yan dal başvuruları ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıdan bilgi alabilirsiniz:

https://econ.hacettepe.edu.tr/tr/menu/yan_dal-194  

Akademik Kadro

Bölümdeki akademik kadro, alanında uzman, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Profesör sayısının fazlalığı, öğrencilerin nitelikli bir eğitim almasını sağlar. Öğretim üyeleri, yurtdışında doktora ya da doktora sonrası araştırma deneyimine sahip olup, ulusal ve uluslararası projelerde ve çalışmalarda aktif olarak yer almakta ve uluslararası yayınlarla öne çıkmaktadır. Bu, öğrencilere küresel bir bakış açısı kazandırmakta ve akademik anlamda güçlü bir destek sunmaktadır.

Araştırma ve Yayınlar

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, araştırma faaliyetlerine büyük önem verir. Bölümde, Türkiye ekonomisi ve dünya ekonomisi ile ilgili çeşitli konularda araştırmalar yapılmaktadır. Akademisyenler, uluslararası dergilerde makaleler yayımlamakta, konferanslarda bildiriler sunmakta ve ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde aktif rol almaktadır.

Yurt Dışı İmkanları

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, uluslararası iş birliklerine büyük önem vermektedir. Erasmus ve diğer öğrenci değişim programları aracılığıyla öğrenciler, yurt dışında eğitim alma ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulurlar. Bölümün Erasmus+ programı kapsamında anlaşmalı olduğu ülkeler arasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Portekiz ve Polonya gibi ülkeler bulunmaktadır. Her yıl 10-15 arasında değişen sayıda öğrencimiz Erasmus olanağından yararlanmaktadır. Bu değişim programları sayesinde öğrenciler, global bir bakış açısı kazanır ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale gelirler.

Erasmus+ programı kapsamında bölümümüzün anlaşmalı olduğu üniversitelerin listesini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:

https://econ.hacettepe.edu.tr/tr/menu/erasmus-79

Erasmus programına ek olarak öğrenciler Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında yurtdışında staj yapma imkanına da sahiptir.

Erasmus staj hareketliliği ile ilgili bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://abofisi.hacettepe.edu.tr/tr/staj_ka_103_giden_ogrenciler_icin_basvuru_sureci-28

Kariyer Olanakları

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü mezunları, geniş bir kariyer yelpazesine sahiptir. Mezunlar, başta Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası olmak üzere kamu sektöründe iş sahibi olurlarken; özel sektör bünyesinde ise ulusal ve uluslararası ölçekteki vergi denetim firmalarında ve bankacılık ve finans sektörünün geniş yelpazesinde çalışma olanağı bulurlar. Ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler, yurt içinde ve yurt dışında olmak üzere yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek, akademik dünyada yer alabilirler.

Hacettepe Üniversitesi, öğrencilerin mesleki yeterliklerini artırmalarına yardımcı olacak konferans, seminer ve sempozyumlar düzenlemekte, iş dünyasının temsilcileri ile öğrencilerin kariyer fuarlarında bir araya gelmesini sağlamaktadır. Üniversitede yürütülen çok sayıda kariyer etkinliği ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz:

https://karmer.hacettepe.edu.tr/

Öğrenci Faaliyetleri

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü, öğrencilere akademik faaliyetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunma imkânı da sunar. Başta Hacettepe Ekonomi Topluluğu olmak üzere bölümdeki öğrenci kulüpleri, çeşitli etkinlikler, seminerler ve geziler düzenleyerek, öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, öğrenciler bölümdeki çeşitli projelerde yer alarak, pratik deneyim kazanırlar. Öğrenciler, topluluklar bünyesindeki etkinlikler aracılığıyla özel ve kamu sektörüyle ilk temaslarını kurma deneyimini yaşarlar.